Tutorial- Buat Background Ajax Float Shoutbox *easy version

Hello guys .

Tumblr_ll6pz1j7iy1qbqeybo1_1280_large

Hari ni hana nak buat satu tutorial . iaitu , tutorial background Ajax Float Shoutbox . Tutorial ni direquest oleh Jaja . Tutorial kali ni quite difficult lah . So korang kena perhatikan betul-betul . So ! Let's Begin #kening naik2

1 . Buka Photoshop atau PhotoScape korang . Prefer which one lah . Tapi aku suggest kan korang guna Photoshop lah .


2 . Tekan Ctrl+N dan dia akan keluar satu kotak . Sila isi kotak-kotak tersebut seperti gamba di bawah




3 . Selepas itu , sila ikut step di bawah ni .




4 . Tekan Layer -> Layer Style -> Blending Options . Dan ikut semua step gambar dibawah 


5. Nak buat tulisan pula sila ikut step dibawah . 


6. Tekan Layer > Layer Style > Blending Options lagi untuk buat border pada tulisan . Pilih warna yang bersesuaian dengan warna tulisan anda . Barulah nampak suit sikit XD .



7. Selepas itu , pilih gamba yang anda nak tepek dekat background shoutbox anda tu . Sila rujuk gamba di bawah . 


8 . Bila Sudah siap background korang tu akan jadi begini . 



Foin ! Tutorial ni sudah siap . Harap korang faham dengan apa yang hana ajar kali ni . Maaflah , saya tak reti ajar orang #senyum


3 B2uty(s):

MylaUnly said...

thnx for the tuto . <3

Nabilah Najwa Asmawi said...

like this so mych..thank you 3x

Mrs. NiNi said...

thanks thanks thanks ! lepas ni nak buat freebies ! thanks so much yea !

Post a Comment