Tips untuk Menaikkan semangat semula


Annyeong reader(s) .
Setiap hari anda akan berjumpa dengan ramai orang. Ada yang kelakar, ada yang biasa-biasa dan ada juga yang tidak menyenangkan hati. Tambah pula dengan tekanan belajar/bekerja, emosi anda tidak ubah seperti 'roller-coaster'. Kadang-kadang anda berasa hebat, kadang-kadang anda berasa sebaliknya. Sekiranya anda hilang motivasi, di bawah ini ada beberapa tips untuk anda meningkatkan motivasi dan emosi yang lemah.

1. Buat senarai aktiviti. Senarai aktiviti menjadikan diri anda sentiasa mencapai kejayaan-kejayaan kecil. Bagaimana? Mudah sahaja jawapannya, dengan menyenaraikan aktiviti mudah anda seharian seperti membeli barang dapur, menghantar email, membasuh baju dan berjumpa kawan menjadikan diri anda sentiasa progressif. Sekiranya anda progressif, anda akan dapat menaikkan motivasi diri anda.

2. Bersenam. Semasa anda lemah semangat, pasti anda malas untuk bersenam. Namun begitu, anda tiada pilihan. Sarunglah baju sukan, kasut sukan dan larilah di taman permainan terdekat, tasik awam atau stadium daerah. Selepas anda berpeluh, motivasi anda pasti meletup tanpa anda sedari!

3. Hiasi diri. Bagi lelaki, anda boleh menghias diri dengan mudah seperti memotong kuku, mandi, potong rambut ataupun tukar gaya pemakaian anda. Bagi perempuan pastinya ada banyak kaedah menghias diri yang anda boleh buat contohnya mengenakan fesyen tudung baru, kaedah make up baru dan sebagainya.

4. Keluar dari rumah dan buat sesuatu. Sekiranya anda hilang semangat dan sedang baring sahaja, ia takkan membantu anda untuk menjadi bersemangat semula. Walau dengan cara berjalan-jalan dengan tenang di luar pun boleh memberi inspirasi baru kepada diri anda.

5. Dengar muzik/radio. Yang ini memang mudah dan berkesan. Saya memang peminat Era dan Mix.FM, kalau tak ketawa memang tak sah la kan?

6. Kongsi perasaan anda dengan kawan rapat. Kawan yang baik adalah kawan yang setia sama ada masa susah atau senang bukan? Ceritalah masalah anda, dan walaupun rakan anda tak dapat menyelesaikan masalah anda, yang penting ada dapat melepaskan apa yang terbuku di dalam hati.

7. Baca Al-Quran dan terjemahannya. Sekiranya anda lebih senang dengan membaca terjemahan di dalam bahasa Inggeris, lakukanlah. Anda pasti terkejut dengan betapa tenangnya hati anda selepas itu.

Tutorial=Menukar font blog dengan Cute font

Hello reader(s)
Kenapa korang punya muka macam plam masam ni ? Korang jeles tengok orang punya blog comel2 eh ? Samalah dengan aku kat sini >< . hoho but korang jangan risaulah coz aku ada juga tutorial untuk korang juga but tak banyak la . Just simple2 tapi mungkin yang tula boleh tolong korang comelkan blog korang . haha . Oh okayy , aku malas nak ceramah banyak2 . Aku just nak kongsi dengan korang satu tutorial iaitu Menukar font hodoh blog kepada Cute Font dekat Title Post , Sidebar dan juga ada yang dekat Blockquote . Okay let's start now .

Ctrl+F cari code dibawah .

post title : h3.post-title, .comments h4 { atau .post-title { atau .post h3 {
sidebar : h2 {
blockquote : .post blockquote {
post footer : .post-footer { 
tulisan blog : .post-body { 
date header : .date-header {

Kemudian copy code dibawah dan pastekan dibawah code diatas  

font-family: Font Korang;


Letakkan nama font-font yang korang pilih . Aku bagi korang contoh font-font yang orang selalu guna . 

ARIAL BLACK
Century gothic
Bradley Hand Itc
Rage Italic
Bauhaus 93
Berlin sans fb demi
Comic Sans MS
Jokerman
Chiller


Cute font . 

Hanko
Akmy Prince
Cheri Liney
CoolDots
Crechoco
Crushed out girl
Cutie Pop
Debussy
English Essay
HEartbreaker
Hole-hearted
HoneyBold


Kalau korang buat font ni kena buat size juga . Jadi korang letakkan code saiz yang aku bagi ni dekat bawah code font tadi

font-size: Saiz font;Kita juga menukarkan warna juga yaa . Copy code warna aku bagi kat bawah ni dengan kod warna yang korang nakk . 

font-color: #C12283;Sudah siap . Korang pergi preveiw dulu kalau jadi korang save ya . 


Tutorial Menukarkan Older , Newer dan Home menggunakan Gamba dan Tulisan

*click untuk tumbesaran yang sihat lagi kuat*


1.Dashboard > Design > Edit Html > Expand Widget 
2.Ctrl+F dan cari code dibawah . 

Newer 

expr:title='data:newerPageTitle'><data:newerPageTitle/>


3.Sudah jumpa kah ? Kalau sudah jumpa , kau copy code dibawah dan gantikan perkataan yang berwarna biru kan tu dengan code aku bagi kat bawah ni . 

tulisan
Newer
<span class='Apple-style-span' style='color: #57feff; font-family: hanko, sans-serif; font-size: xx-large;'>Newer</span>
gambar 

<img src="http://dl8.glitter-graphics.net/pub/638/638148hihxwgn8gx.gif" width=28 height=28 border=0>4.Kemudian korang cari code dibawah ni pula .

older
expr:title='data:olderPageTitle'><data:olderPageTitle/>


5.Sudah jumpa code atas ni . Korang gantikan code aku birukan tu dengan code dibawah . 

Older

<span class='Apple-style-span' style='color: #57feff; font-family: hanko, sans-serif; font-size: xx-large;'>Older</span>
gambar<img src="http://dl6.glitter-graphics.net/pub/638/638146kvkkfs33zm.gif" width=28 height=28 border=0>

6.Sudah siap yang tu kau pergi cari code terakhir ni .

Home
expr:href='data:blog.homepageUrl'><data:homeMsg/>

7.Sudah jumpa code diatas . Korang gantikan code yang aku birukan dengan code dibawah .


Home

<span class='Apple-style-span' style='color: #8E35EF; font-family: hanko, sans-serif; font-size: xx-large;'>Home</span>

gambar 

<img src="http://dl2.glitter-graphics.net/pub/1823/1823142haz1jke38p.gif" width=62 height=65 border=0>


8.Terakhir , korang tukar yang aku kan yang aku merahkan tu dengan code warna yang korang nak . Yang aku purplekan tu korang boleh tukar dengan apa2 saja tulisan kegemaran korang . Preview dan save ya .