Kenapa Mesti Benci ?

Tumblr_ls8dxyhe2p1qkdaxvo1_400_large

Assalamualaikum , Annyeonghaseyo to my lovely reader(s)

Semenjak Korean Wave melanda negara Malaysia , semakin ramai Kpop Lovers dan juga anti-Kpop . Aku juga tidak ketinggalan untuk turut serta menyokong Kpop ni . keke . So , nak fight dengan aku ? Okay , takde masa . Lol . Fr your knowledge , aku dah kenal Kpop ni about 5 tahun . First group yang aku kenal Super Junior dan di akhiri dengan ...... tak ada lagi . okay , aku gebang . lalala . Masa aku minat Kpop tu tak ada lagi kaum anti-Kpop memberontak pasal ni . Tapi semenjak aku masuk form 1 , aku dapat tahu yang anti-Kpop ni semakin mengganas //ayat aku mengalahkan ahli sasterawan// . Macam-macam dah panggilan yang dyorang beri dekat kami yang suka akan KPOP ni . So , like i care and now , aku nak beri pandangan aku kepada anti-Kpop sebagaimana dyorang beri pandangan terlampau dyorang tu dekat Kpoppers . First of all , let's get a started with :


Panggilan Beruk untuk Kpoppers 

Omona ! siapa tak terkejut kalau kita manusia dipanggil 'beruk' ? Hina sangat kah kita untuk dipanggil sedemikian ? Seriously , ini melampau gila okay . Janganlah samakan Manusia dengan Haiwan kerana Allah telah jadikan makhluknya sebaik-baik yang mungkin . Manusia itu manusia . Haiwan itu haiwan . Sangat berbeza antara kita dan haiwan . Manusia ada akal tetapi haiwan tak ada . So , u yang panggil kpoppers ni beruk , tolong lah berfikir panjang untuk menulis sesuatu . Saya sangat faham perasan anda yang meluat tengok kpoppers ni asyik jerit bila nampak artis kpop depan mata ataupun hanya sekadar tengok mv dyorang . 

Selalunya , kpoppers selalu menjerit ataupun ketawa sakan sampai digelar 'beruk' ni sebab :

1. Artist Kpop selalu buat lawak
2. Artist Kpop selalu buat aksi comel
3. Artist Kpop selalu berkarisma di hadapan kamera
4. Artist Kpop tak bajek sangat . Always stay cool
5. Artist Kpop tak kisah buat aksi macam mana pun as long as diorang dapat puaskan hati fan diorang

and banyak lagi sebab yang buatkan kpoppers menjerit . Jadi , kau yang benci kpoppers tu dah tahu kan kenapa kami kpoppers menjerit macam 'beruk' and so on tu ? Aku bukannya main hembus je sebab-sebab di atas ni . Tapi aku sendiri pernah lalui perasaan menjerit macam beruk bagai semua ni . Fr sure lah kan , perempuan mana tak menjerit tengok lelaki hot dan lelaki mana tak cair tengok perempuan hot . Tapi satu je aku nak tanya , kenapa 'beliebers' yang menjerit tengok Jasin Bibir tu buat konsert , korang taknak panggil beruk ? chimpanzee ? semua tu ? Oh //tepuk kepala// aku lupa yang korang lebih menyokong syaitan tu . Lupa , lupa ~ . Sorry , Mian , Maaf . 

Tumblr_lrsku1pr6f1qkmbwuo1_500_large
Like this :] Dongwoon-ah and Kikwanggie ! Ain't they looking awesome ?

Habiskan duit demi konsert korea 

Lmfao . Ini bukan setakat kelakar tapi ARE YOU KIDDING ME ? Amboi , bukan main lagi marah orang habiskan duit demi konsert artist kpop semua . Habis kau taknak marah pula yang pergi konsert Jasin Bibik tu . Kalau nak dibandingkan , belieber lagi ramai menghabiskan duit demi Jasin Bibik daripada kami -> Kpoppers . So , please buat perbandingan dulu sebelum nak marah kpoppers tu . Aww ~ I miss B2st's First FanMeeting . Itulah konsert yang menjimatkan duit aku kerana aku dapat tiket free . Alhamdulillah .

Tumblr_lgvba7mv9u1qzaeexo1_500_large

Lebih baik hafal doa daripada hafal lagu

Aku tahu aku ni manusia yang tak sempurna . Ada doa yang aku tak terhafal , mungkin ayat nya terlampau panjang . Kadang-kala , baca ayat ni tapi sambungan ayat lain . Kan dosa kalau macam tu sebab lain kita baca dah jadi lain maksudnya . Tapi aku tak ada lah give up terus sampai malas nak belajar doa itu doa ini . Aku tetap juga belajar . Kalau lagu yang aku tk dapat , memang aku baling buku lagu tu jauh-jauh .

Lainlah lagu kpop tu . Kalau salah lirik . Ada dapat dosa ? Tak dapat kan ? Bukannya aku amalkan pun lagu-lagu tu . Lainlah kalau aku amalkan lepastu kau nak bising bagai semua . Itu memang aku tak kisah .

Pastu pastu , kenapa kau tak marah orang nyanyi lagu inggeris tu sampai bila tanya doa tidur terkial-kial jawab ? Bila kpoppers cakap gitu . ada pula yang back-up 'Nak meningkatkan daya bahasa inggeris' and 'biar je lah dosa dia' . Hoho . Tergelak aku sampai isi perut ni nak terburai okay . Please lah , fikir panjang sebelum nak back-up tu .

Tumblr_lsb1wxwzqb1qzc5oko1_500_large

Artist Kpop tahu nak sokong . Artist tempatan ?

Meh bahasa kasar . Sokonglah diri anda sendiri . Okay , gurau saja okay . Jangan amik serious benda alah tu . Actually , aku bukan tak sokong artist tempatan ni . Aku sokong ! Kalau tak , tak ada lah aku duduk depan tv tengok drama semua tu . hahaha . Seriously ! //angkat tangan muka serious//

Lagi satu , aku bukan nak lebihkan artis kpop dari artis malaysia tapi please compare kan pakaian dyorang dengan pakaian artist kita . Siapa lagi teruk ? Kita sebagai seorang muslim ni yang pakai seksi semua tu . get it ? Aku tak cakap Kpop artist teruk sebab dyorang memang kafir . Kafir lantak dia lah nak tutup badan ke taknak . Bagi dia mana ada apa-apa . Yang kita ni ? Mengaku sahaja islam tapi pakaian ? MasyaAllah , kalau mata ni boleh terkeluar bila tengok bukit sana , gunung sini . Aku rasa dah terkeluar dah biji mata ni . 

Tapi memang tak munasabah lah kalau kau cakap , dyorang seksi sampai terpengaruh fikiran umat islam . Itu semua berpihak kepada masing-masing . Iman kalau sehalus kertas A4 memang lah terikut-ikut . Kalau setebal buku latihan , insyaAllah takkan terikut trend-trend tu semua . Kadang-kadang tak boleh nak salahkan artist kpop juga , artist london and amerika tu semua juga patut dipersalahkan . 

Tumblr_lrsn609fgr1qc0o89o1_1280_large

Gula-Gula , Max 24:7

Fr sure . Get a life . Jangan jadi copycat ni . Dosa okay . Korang tu ada yang islam , so pakaian jangan nak seksi sangat . Kalau tahu badan tak se-hot artis kpop . Please jangan nak tunjuk badan kau tu . Tahu pula nanti malu , nak report polis semua . Please - please . Get a life ! Jangan nak menambahkan haters kau eh . 

Tumblr_lr3ibhv7qc1qmi4meo1_500_large

Kikwanggie : What ? Ada orang nak copy KPOP ? Lawak okay ~

So guys , please take note this : 

Lain orang lain minat , pendapat , fikiran atau sebagainya . Jadi tak salah kalau kita hormat minat orang tu sebagaimana mereka hormat minat kita . Janganlah kerana setitik nila rosak susu sebelanga . Kau suka kah kalau orang bergaduh sakan ni ? Kau suka ? Kau nak negara kita ni bermusuhan ke nak aman damai ? Tolong okay . Kpop and those artist luar negara tak salah . Cuma kita je . Mungkin benda tu ada apa-apa , tapi kau sengaja cari pasal nak tengok melenting sampai mana peminat-peminat luar negara ni semua . Kau buat entry panas lagi pedas tu . Cukup okay . Jangan buat lagi . Tak elok . Lagipun kita kan 1 Malaysia . Mesti hormat-menghormati dan bertolak ansur. And yeah last sekali : Kita tak boleh nak puaskan hati orang walau bagaimana pun cara kita cuba .


p/s : maafkan aku kalau tatabahasa aku tunggang terbalik . I'm not a perfect human .
Sincerely by ,
HanaWoonie

Tumblr_lrovlbugld1qmgardo1_500_large

6 B2uty(s):

Be a Jack said...

peace yo!! saya sokong!

apple ♥ sidz said...

hee . suka entri awak nie. saya setuju 300% ! hoho . dorang yang anti kpop nie dengki sebenarnya dengan kpop sebab dorang tak selawa dan sehensem artis2 kpop nie . tahapehape je nak tiru kpop segala bagai tu kan ? =='

Miss Truity Fruit ♥ said...

saya sokong sangat - sangat dengan entry awak ni . love this entry . ^^

EverLasting Friends said...

Very nice entry.. HEBAT!!
kalo nk copy entry ni boleh x?
kalo x boleh x pe..
hee ~

pocoyolala said...

@EverLasting Friends Boleh Ambil lahh . Jangan Malu-malu :) tapi credit okay ;)

Bunny Monster said...

hi , saya copy awak punya entry tau . boleh tak ?

Post a Comment